Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BRÜSSZEL-BUDAPEST - Az utóbbi években eléggé szkeptikus hangulat uralkodott az Euróval, a közös európai valutával szemben. Inkább volt téma az, hogy a görögök és más államok is elhagyhatják az euróövezetet, mintsem az, hogy befejeződjön az a folyamat, hogy a teljes Eu-ban az Euró legyen a hivatalos fizetőeszköz. De valóban jöhet a magyar Euró?

Az köztudott tény, hogy több olyan ország is tagja jelenleg az eurózónának, melyek jelenleg sem teljesítik azokat a feltételeket, amikkel most egyáltalán csatlakozni tudnának. Az is tény, hogy sok tényező tekintetében Magyarország jobban teljesít a mutatók tekintetében, mint több, egyébként Euró zónába tartozó állam, de vajon vannak-e olyan szépek a mutatóink, hogy valóban csatlakozni tudunk-e az Eurót használó országok közé?

Az első kritérium, az árstabilitás. Hivatalos értelmezés szerint, az infláció 1,5% ponttal haladhatja meg a 3 legjobban teljesítő ország inflációs átlagát, de szabadabban elfogadott értelmezés szerint, az infláció nem lehet több mint 3%. - Magyarország ezt a pontot gond nélkül teljesíti.

A második kritérium, hogy a költségvetési hiány nem lehet több mint a GDP 3%-a, amit Magyarország teljesít, tekintve 2010 óta költségvetési cél, hogy a tervezett költségvetési hiány 0% környékén legyen. - Olyan év is volt, amikor szufficites volt a költségvetés. Itt viszont van egy kis probléma is: Az államadósság a GDP százalékában nem lehet több mint 60%. Ez az érték 2010-ben közel 82% volt, mára viszont 74% körülire csökkent, de még mindig messze van a 60%-tól, de több olyan Euró zónába tartozó ország is van, akik ezt a kritériumot nem teljesítik. - Csak érdekesség, hogy Franciaország esetében ez ma 100% körüli érték.

A harmadik kritérium már ez ERM II. Itt biztosítani kell, hogy 2 éven keresztül stabil marad az ország gazdasága és addigi nemzeti fizetőeszközének stabilitása is, azaz esetünkben a Forint középárfolyama nem mozoghat jelentősen az Euróval szemben. - Ez, gyakorlatilag évek óta teljesült, tekintve a Forint 215 Ft körül mozog folyamatosan az Euróhoz képest.

A negyedik kritérium, hogy a hosszú lejáratú kamatláb 2% ponttal haladhatja meg a három legjobban teljesítő ország átlagos kamatlábát. - Magyarország ezt a kritériumot is teljesítette.

Jól látható, hogy Magyarország 2010 óta majd minden kritériumot már teljesített, és a maradék pont tekintetében is közeledünk a határértékhez, és egy olyan pontról van szó, amit aktív Eurót használó országok sem teljesítenek. - Belgium sem teljesíti! Az Európai Unió államainak GDP arányos államadóssága 83,5%, ebből az Euró zóna államainak államadóssága 89,3%, szemben magyar 74%-os GDP arányos államadóssággal. A statisztikákat végignézve jól látható, hogy az északi államok, és pont az újonnan csatlakozott államok javítják a statisztikát.

Kérdés az, hogyha az Unió kedvezőbbé akarja tenni a csatlakozási kedvet az Euró zónához, akkor mely pontok tekintetében hajlandó engedni a kritériumokon? Orbán Viktor is elmondta, hogy szerinte az euró bevezetése lehet a következő évek irgalmas vitája.

Néhány Eurót használó ország GDP arányos államadóssága 2016 végén:

  • Németország: 68,3%
  • Franciaország: 96%
  • Spanyolország: 99,4%
  • Görögország: 179%
  • Finnország: 63,6%
  • Ausztria: 84,6%
  • Szlovákia: 51,9%

Hozzászóláshoz lépjen be!