Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

MAGYARORSZÁG - Kormányzati tervek szerint, Magyarországon 2016 májusától lesz kötelező bevezetni az egységes cigarettás dobozokat. A dobozokon a legnagyobb területet a dohányzás káros hatásait tájékoztató szöveg és kép foglalja majd el. A dohány márkája, típusa pedig egységes betűtípussal szerepelhet csak a dobozokon.

Az Európai Bizottság még 2013 márciusában fogadta el a TPD (Tobacco Product Directive), azaz a dohánytermékekre vonatkozó irányelveket, melyek 2014. május 19-én léptek hatályba. Ezeket, a tagállamoknak 2016. május 20-áig kell átültetniük a nemzeti jogrendjükbe. A TPD szigorúan szabályozza, hogy a csomagolásokon a márka és dohánytípus megnevezése csak egységes betűtípussal, logó alkalmazása nélkül szerepelhet. 

A szabályozás meghatározza, hogy a csomagolás közel kétharmadának a dohányzás káros hatásairól szóló figyelmeztetésekből kell állnia. Jelenleg a jogharmonizációs folyamatok zajlanak, aminek keretében pontosítani kell az olyan fogalmakat, mint például: dohánytermék, dohányzás, gyűjtőcsomag vagy kombinált egészségvédő figyelmeztetés.

A TPD irányelveit első körben 10 állam fogja alkalmazni: Ausztrália, Dél-afrikai Köztársaság, Franciaország, Írország, Nagy-Britannia, Norvégia, Svédország, Új-Zéland, Uruguay és Magyarország.

Hasonló szabályozást elsőként Ausztrália vezetett be, majd azt követte Írország. Utólag csatlakozott e két ország is a TPD irányelveihez, és annak útmutatása alapján hajtanak végre kisebb módosításokat ők is a csomagoláson.

Hozzászóláshoz lépjen be!