Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BUDAPEST - Egy kormányhatározat értelmében, 2019. december 5-étől tilos lesz rollerrel áthaladni a Kossuth téren. A határozat értelmében tilos az "egyszerű közlekedési eszközöket" használni. Erre lehet mondani, hogy nesze neked környezetvédelem. - Az ügy pikantériája, hogy a gyerekek továbbra is rollerezhetnek, és a kerékpárok is bemehetnek...

A tiltást a Kormány a "kiemelt nemzeti emlékhely (vagyis az Országház és környéke) használatának rendjéről szóló rendelet módosításával vezeti be. A rendelet értelmében tilos lesz rollerezni az Országház környékén, és aki e szabályt megszegi, bírsággal sújtható. - Elvben ez a gyerekrollerekre nem vonatkozik, és kerékpárral is továbbra is be lehet majd hajtani a Kossuth térre. Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a görkorcsolyával, gördeszkával. Vajon az is "egyszerű közlekedési eszköz"?

A rendelet megfogalmazza:

Egyszerű közlekedési eszköz: olyan – járműnek nem minősülő – személyszállító eszköz, amely emberi erővel, illetve elektromos vagy más gépi meghajtással hozható mozgásba.

Tekintettel a KRESZ szerint a rollerek, rollerszerű eszközök, segway-ek nem minősülnek járműnek, így a fenti megfogalmazás ezekre mind vonatkozik. Ugyanakkor folyamatban van a KRESZ módosítása is, amibe a tervek szerint megfogalmazásra kerülnek a különböző roller szerű eszközök, amiket várhatóan járműnek fognak aposztrofálni.

Még érdekesebb, hogy a rendeletbe az is bekerült, hogy a védett várakozási övezetbe sem lehet behajtani a rollerekkel. Holott a rollernek pont az a legnagyobb előnye, hogy a közösségi közlekedést és a P+R rendszert tudják rendkívül hatékonyan kiegészíteni, illetve az is érdekes, hogy kerékpárral be lehet majd hajtani, mivel azt a tábla lehetővé teszi. - Ezt azért érdekes megmagyarázni, mivel egy bicikli lényegesen baleset veszélyesebb, mint egy egyszerű roller...

Felmerül egy további kérdés: ugyan a jogalkotó tájékoztatása szerint, továbbra is be lehet majd menni kerekesszékkel és babakocsival. De vajon mi a helyzet a mozgást segítő elektromos mopedekkel? Arról ki és miként dönti el, hogy valaki csak kényelmi okokból használja, vagy pedig mert rászoruló?

A képen látható elektromos moped nem tekinthető kerekesszéknek, azzal autóbuszon sem szabad utazni, de mégis a kényelem miatt sok mozgáskorlátozott is inkább ezt választja, de sokan csak kényelemből. A korlátozások értelmében, ezzel sem lehet a területre bemenni.

Hozzászóláshoz lépjen be!