Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 18. kedd
Bernadett
06:5117:18

Holnap
Zsuzsanna
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BUDAPEST - Heves vita alakult ki az interneten amiatt, hogy az eddig Árpád híd metróállomásnak hívott megállót az M3 metró felújítását követően Göncz Árpád városközpont metróállomásnak fogják hívni. A névváltás apropóját az adja, hogy az állomás könyékét már 2016-ban elkeresztelték Göncz Árpád városközpontnak.

Sokan emlegetik, hogy hős Árpád vezérünk helyett, egy áruló köztársasági elnökről keresztelik el felújítás után a metrómegállót. Sajnálatosan, akik ezt teszik, nincsenek tisztában sem a földrajzzal, sem Göncz Árpád életével, sem pedig országunk működéséről.

Közlekedés szakmai oldalról nézve, rendkívül félrevezető volt az Árpád híd elnevezés, tekintve a Váci út és Róbert Károly körút kereszteződésétől, ahol az érintett metrómegálló van, majdnem 1 kilométerre található az Árpád híd. Nem véletlen, hogy az 1-es villamosnak van egy másik Árpád híd, pontosabban "Áprád híd, Népfürdő utca" elnevezésű megállója is. Szakmailag tehát, nagyon is indokolt a megálló átkeresztelése, mert a mai elnevezések félrevezetők.

Akik pedig Göncz Árpád életét kifogásolják, egyrészt nincsenek tisztában azzal, hogy Göncz Árpád azért került 1958-ban életfogytig tartó börtönbe, mert segített külföldre juttatni Nagy Imre: A magyar nép védelmében című kéziratát. 1960-ban részt vett a híres váci éhségsztrájkban, majd 1963-ban amnesztiával szabadult. Hosszas börtönévei alatt tanult meg angolul, és lett műfordító. Göncz Árpád 1990-ben valóban az SZDSZ tagjaként lett köztársasági elnök. Igen, egy ellenzéki, az akkor MSZP-vel erősen szemben álló SZDSZ tagja volt.

Végül pedig tisztában kell vele lenni, hogy a köztársasági elnöknek a legtöbb országban nincs hatalma. Így van ez Magyarországon is. A köztársasági elnök képviseli az országot, a parlament döntései felett vétójoga van, de a törvényhozásba nincs beleszólása, és ha egy törvényt másodszor is megvétóz, akkor azt az Alkotmány Bíróság köteles megvizsgálni, és a köztársasági elnök vétója ellenére hatályba léphet. Ugyanakkor egy köztársasági elnöknek lehetősége van pozitív kapcsolatot kiépítenie a néppel, és ezt Árpi bácsi megtette, jól tette, és 12 évig nem volt olyan köztársasági elnöke Magyarországnak, akit a polgárok úgy szeretett volna, mint Árpi bácsit.

Nem véletlen, hogy mikor felmerült, hogy a Fidesz-KDNP nem Áder Jánost jelöli második ciklusára köztársasági elnöknek, a lakosság egyhangúan felhördült. Nem véletlen, mert Árpi bácsi után, Áder János az a köztársasági elnök, aki szóba áll egy-egy rendezvényen az emberekkel, szóba áll a fiatalokkal, megjelenik az emberek között. - És igen, bár Áder János sokkal fiatalabb köztársasági elnök, mint Árpi bácsi volt, de párhuzamot lehet vonni kettőjük köztársasági elnöki munkássága között.

És kár megpróbálni történelem hamisítással megváltoztatni a róla kialakított képet, mert az kontra-produktív lesz, és ellenszenvet fog kiváltani azokból, akik szerették Árpi bácsit. Az elmúlt 38 évben 5 köztársasági elnöke volt/van az országnak, de csak Göncz Árpádra és Áder Jánosra fognak emlékezni a jövőben, mert őket szerette a nép, és mindketten a nép nyomásának köszönhették, hogy újraválasztották őket, és 8 évig lehettek, lehetnek az ország köztársasági elnökei. - Ezt a tényt, nehéz bármivel is magyarázni.

Hozzászóláshoz lépjen be!