Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. március 28. szombat
Gedeon, Johanna, Hanna
05:3418:16

Holnap
Auguszta
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

MAGYARORSZÁG - Szombaton 68000 diák írta meg 4 évfolyamos gimnáziumba a felvételi vizsgáját, többek között magyar nyelvből. Az egyik irodalom feladathoz Lackfi János, kortárs költő Véletlen című versét kapták a diákok, ami egyes diákoknál és tanároknál megütötte az ingerküszöböt, holott aki olvasta Lackfi többi versét, tudhatta, hogy karikatúráról van szó!

A történetben különösen az a szomorú, hogy a tanárok ingerküszöbét negatívan ütötte meg Lackfi verse, mivel ha valaki olvasta a kortárs költő többi versét, szembesülhetett volna vele, hogy rendkívül nagy szókinccsel és szép fogalmazással rendelkező költő művéről beszélhetünk. Akkor mégis, hogy kerülhettek az "kukisali", "koviubi", "pöri", "fusizik a fatim" szavak egy József Attila-díjas költő művébe?

Erre a verset kifogásoló tanároknak pontosan rá kellett volna hogy jöjjenek, hogy ez a vers teljes terjedelmében egy kifigurázás, egy karikatúra: A mai diákság, fiatalság kifigurázása, akik ezeket a szavakat használják. Nem mellékesen, az olyan szavak, mint a "koviubi" a régi népies kovászos uborka megfelelője, tehát nem is egy új szóról beszélhetünk, hanem már nagymamáink is használták ezt a szót.

A magyar tanároknak pont feladatuk lenne, hogy irodalom és nyelvtan órákon, mikor ezeket a szavakat használják a diákjait, akkor tereljék őket vissza abba az irányba, hogy szép magyar nyelvünk szavait használják, és ne ezeket a rövidített formákat. Ha másra nem is, de arra minden bizonnyal jó volt ez a felvételi feladat, hogy felhívja a magyar tanárok figyelmét arra, hogy szép magyar nyelvünk megőrzése az Ő kezükben van!

Az egyik magyartanár az alábbit írta az Eduline Facebook oldalára, a verssel kapcsolatban:

Lackfi eddig sem volt a kedvenc költőm, de ezután végképp nem lesz. Nevetséges.

Az egyik nyilatkozó diák szerint viszont az egyik legkönnyebb feladat volt, és csak nevetett a versen. Ugye egy jól megírt karcolaton, karikatúrán egy intelligens ember nevet, mikor magára ismer. - Igaz, kedves fiatalok?

Aki nem olvasta, íme a vers, és érdemes rajta elgondolkodni:

Lackfi János: Véletlen

 

csomizom a ruciba
a habtestem
tinibugyi gumija
bemélyedten

kukisali parival
az étrendem
szoli moci tekila
az én trendem

koviubi pörivel
a kedvencem
lekipali csokival
jaj vétkeztem

fusizik a fatim is
a műhelyben
vegyigyümi üviben
a sparhelten

depizik a szaniban
a mutterchen
dobi cigi dugiba
a farzsebben

könyi szivi nehari
ha tévedtem
lityi-lötyi pasival
azt végleg nem

vidikazi zacsiban
a víkendem
csörizi a telimet
a véletlen

Hozzászóláshoz lépjen be!