Üzemanyag: 95 - 378Ft/l     D - 406Ft/l          Valuta: EUR - 329,82Ft     USD - 295,43Ft     CHF - 299,35Ft          BUX - 42833,80pont

2020. február 27. csütörtök
Edina, Szvetlána
06:3417:32

Holnap
Ákos, Bátor
napja lesz.
°F°C
Budapest
Error! Unable to Find Specified Location!

BUDAPEST - A cél egy drogmentes Magyarország lenne. Sajnos azonban egyre többen élnek valamilyen tudatmódosító szerrel. Egyesek szerint a marihuána nem belépő drog, mások szerint viszont nagyon is az. Hosszútávon a marihuána is leépíti az agyat, ugyanakkor vannak betegségek, amiknek az egyedüli gyógymódja.

A marihuána legalizálására vonatkozó törvénymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentnek Fodor Gábor, a Liberális Párt elnöke. Véleménye szerint, javaslata és a nemzetközi tendenciák között párhuzam vonható, és a kannabisz fogyasztásának a kriminalizálása jelenti a legfőbb beszélyt. Mint elmondta:

A büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint a drogfogyasztás maga, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni.

Véleménye szerint, a tudomány nem tudta igazolni, hogy a "kannabisz, mint belépő drog" helytálló állítás, ugyanakkor szerinte gyógyászati és rekreációs használatának is lenne létjogosultsága, és a mostani tiltó törvénykezés megbukni látszik.

A pártelnök által benyújtott javaslat szerint, 21 év felett lehetne szabadon fogyasztani marihuánát, ennél fiatalabbak csak gyógyászati célból juthatnának hozzá. Javaslata a termesztésről nem rendelkezik, de arra kitér, hogy csak a dohányboltokhoz hasonlóan lehetne hozzájutni.

A módosító javaslat szerint,

a kannabisz, kannabisz-gyanta, -extraktum és -tinktúra, a tetrahidro-kannabinol (THC) izomerek és szterokémiai variánsaik

fogyasztása kikerülne a 2012. évi C. törvény 459. § tiltó hatálya alól.

A Nemzeti dohányboltok bevezetésével igazolhatóan nehezedett a 18 éven aluliak cigarettához történő hozzájutásának a lehetősége. Ugyanakkor, a kannabisz legális forgalmazásának engedélyezése, pont hogy könnyítést jelent a 21 éven felüliek számára, tehát tovább növelheti a drogfogyasztók számát. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy sajnos cigarettánál is áll az a lehetőség, hogy a 14 éves gyerek megkéri a 18 éves "havert", hogy vegyen neki cigit, akkor láthatjuk, hogy könnyen oda kötünk ki, hogy a 14 éves gyerek is hozzá fog jutni a "fűhöz".

Ha az orvosi felhasználást vesszük, akkor célszerűbb lenne a "terjesztést" kórházi keretek közé szorítani, és annak adott esetben valós haszna is lehetne.

 

 

Hozzászóláshoz lépjen be!